Народну артистку-колаборантку з Херсонщини Ружену Рубльову засудили до 10 років із конфіскацією майна

28 Березня 2024, 10:48
Ружена Рубльова / Фото https://investigator.org.ua/ 1107
Ружена Рубльова / Фото https://investigator.org.ua/

Народну артистку України, херсонку, яка не приховує співпраці з росіянами з перших тижнів окупації Херсона у 2022 році та активно виступає на окупованій території, 56-річну Ружену Рубльову, визнали винною  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 111-1 КК України: «Колабораційна діяльність».

Про це повідомляє Центр журналістсьих розслідувань із посиланням на вирок вирок Рівненського міського суду від 26 березня

Перед масштабним вторгненням Рубльова була однією з провідних артисток Херсонського академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

Суд встановив, що 56-річна Рубльова Ружена Анатоліївна, уродженка селища Асканія-Нова Каховського району Херсонщини, мешканка Херсона, добровільно пішла служити ворогу. 30 вересня 2022 року вона брала участь у концерті, що був присвячений російській окупації частини України і проходив у центрі Москви.

«Ружена Рубльова у супроводу хору військ національної гвардії РФ виконала музичну композицію, яка розпочинається словами «Здесь птицы не поют…», – йдеться у вироку суду.

Також Рубльова агітувала людей брати участь у незаконному референдумі щодо «приєднання» Херсонщини до Росії, а 14 лютого 2023 року вона виступала з моноспектаклем «Симфония одной души» в тимчасово окупованому Генічеську.

На судові засідання Ружена Рубльова не явилась, від слідства переховувалась, тож вирок їй винесли за її відсутності. Наразі вона активно гастролює окупованими територіями України та у віддалених куточках Росії, час від часу виступаючи у збірних концертах російських артистів у Москві. Також вона очолює у окупантів театр, який перебуває в Генічеську.

Вирок суду – 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна. У вироку вказано про кілька її квартир, які перейдуть у дохід держави. Також Ружені Рубльовій заборонили обіймати посади в сфері культури протягом 12 років.

Афіша виступу Рубльової / https://investigator.org.ua/
Афіша виступу Рубльової / https://investigator.org.ua/

«Знаю, що багатьох херсонців це шокувало. Бо вони бачили її багато разів на сцені, в українських національних костюмах, чули її виконання українських пісень. Але вони ж не бачили, ким вона є в звичайному житті. Я відчувала, що вона не щира і намагалась не запрошувати на міські заходи. Так, на жаль, поводили й деякі інші артисти – на сцені вони одягали дуже гарні маски, а поза сценою були зовсім іншими людьми, які мають далеко не патріотичну позицію», – так тоді прокоментувала це Світлана Думинська, начальниця управління культури Херсонської міської ради.

СБУ повідомила підозру в колабораційній діяльності Ружені Рубльовій у серпні 2023 року.

Читайте також:

 

Минає два роки, як у полоні росіян перебуває Голопристанський міський голова Олександр Бабич

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024