Участь у псевдовиборах на окупованих територіях: чи передбачена відповідальність для українських громадян

09 Березня 2024, 10:31
Джерело: Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 1142
Джерело: Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

На окупованій Херсонщині російські загарбники та їх прибічники активно готуються до основного етапу псевдовиборів президента РФ, який пройде з 15 до 17 березня. До того, вони вже провели так зване «дострокове голосування» (з кінця лютого до початку березня).   

Про те, яка відповідальність передбачена для українських громадян за участь у незаконних виборах, повідомляє Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Як зазначив Уповноважений з прав людини, то з цього аспекту варто відрізняти:

  • осіб, які беруть безпосередню участь в організації та проведенні незаконних виборів; 
  • осіб, які були вимушені з'явитися та примусово проголосувати на «виборах».

Особи, які беруть участь в організації та проведенні незаконних виборів або референдумів на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), чи ж публічно закликають до їхнього проведення, понесуть відповідальність відповідно до Кримінального кодексу України за статтею про колабораційну діяльність (частина п'ята статті 111-1 КК України).

Водночас чинне українське законодавство не передбачає кримінальну або будь-яку іншу відповідальності лише за факт участі, в тому числі примусової, у так званих «виборах», які готує РФ на ТОТ України. 

Не варто забувати, що політика Росії — жорстока та тоталітарна. Дмитро Лубінець зазначив, що варто врахувати той факт, що «голосування» проводяться під дулами автоматів, участь у таких «виборах» — питання виживання на ТОТ. А найвища цінність для держави Україна — це життя та здоров'я наших громадян! 

Читайте також:

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024