СБУ повідомила про підозру священнику УПЦ (МП) з Херсона, який є духівником Сальдо та благословляв псевдореферендум

19 Лютого 2024, 13:39
Архимандрит УПЦ (МП) Алексій (Федоров). Фото: СБУ 1023
Архимандрит УПЦ (МП) Алексій (Федоров). Фото: СБУ

Служба безпеки України зібрала докази державної зради з боку екснастоятеля Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ (МП) у Херсоні архимандрита Алексія (Федорова). Зараз підозрюваний перебуває на лівобережній Херсонщині, й за оперативними даними є секретарем так званої «Скадовської єпархії» РПЦ. 

Про це інформує Служба безпеки України.   

Після захоплення Херсона росіянами церковник підтримав окупантів та увійшов до найближчого оточення окупаційного «очільника» Херсонської області Володимира Сальдо, ставши його духівником. Архимандрит регулярно запрошував Сальдо на богослужіння до храму,  а під час проповідей благословляв проведення незаконного референдуму РФ щодо «приєднання» Херсонщини до країни-агресорки. 

Крім того, Алексій (Федоров) особисто звертався до московського патріарха Кирила з проханням приєднати собор до парафії Російської православної церкви. 

За перехід церковника на сторону окупантів, вони передали йому захоплену будівлю Укртелекому та приміщення місцевих підприємців, що розташовані поруч з храмом. 

Також, архимандрита Алексія росіяни запросили до Кремля для участі в «церемонії включення» окупованих українських територій до складу РФ. 

Архимандрит Алексій у Кремлі. Джерело: LB
Архимандрит Алексій у Кремлі. Джерело: LB

Архимандрит Алексій у Кремлі поруч із Рамзаном Кадировим та мером Москви Сєргєм Собяніним
Архимандрит Алексій у Кремлі поруч із Рамзаном Кадировим та мером Москви Сєргєм Собяніним

Перед звільненням Херсона та правобережної частини області клірик разом із російськими окупантами втік на лівобережну частину області, де й перебуває наразі. За оперативними даними, він став секретарем так званої «Скадовської єпархії» РПЦ. 

Слідчі Служби безпеки України повідомили церковнику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору). 

Слідчі проінформували, що наразі тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за вчинені злочини.

За інформацією журналістів Район.Херсон, Свято-Успенським собором ще до окупації Херсона опікувався власне сам Володимир Сальдо. Протягом багатьох років він систематично розповідав про підтримку оновлення храму — в соборі вже протягом понад 20 років тривають різноманітні ремонти. За це церковники нагородили Сальдо «Відзнакою Української Православної Церкви» та постійно підкреслювали його роль в оновленні храму. 

Партія, яку представляв Сальдо у Херсонській міській раді 2015-2020 рр., — «Наш край» — також звітувала про заходи з благоустрою на території храму. 

В деяких ЗМІ повідомляли, що кошти на роботи в соборі за каденції Володимира Сальдо Херсонським міським головою навіть виділяли з міського бюджету.

Також, наші журналісти повідомляли, що у Свято-Успенському соборі в Херсоні СБУ проводила обшуки. На території собору співробітники Служби безпеки виявили колекцію ікон, викрадених російськими військовими з будинку почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона. Під час огляду церковних приміщень знайдені перепустки, виписані на ім’я «федерального радника» в окупаційній адміністрації та російські паспорти місцевих священників, які вони отримали під час окупації Херсону.

Нагадаємо, що заступнику російського «коменданта» Лазурного повідомили про підозруВін, разом з іншими російськими військовими викрадав та катував місцевих мешканців.  

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024