На Херсонщині окупанти погрожують священникам та парафіянам і змушують їх переходити до російської православної церкви

17 Лютого 2024, 14:17
Фото ілюстративне 1213
Фото ілюстративне

Російські окупанти на загарбаній ними частині Херсонщини проводять репресії проти місцевих священників та парафіян. Вони вилучають у священників установчі документи релігійних організацій, погрожують за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати громаду за російським законодавством в структурі РПЦ.

Про це з посиланням на Херсонську єпархію Православної церкви України (ПЦУ) повідомляє «Духовний фронт України»

Православна церква України звернулась до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця щодо утисків українців в окупації на релігійному ґрунті.  

«На тимчасово окупованій території Херсонської області окупаційна влада РФ спільно з представниками структур РПЦ порушують конституційні права та свободи громадян України через їхні релігійні або політичні переконання», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, за підтримки окупаційної влади, церковники формують штат так званої Скадовської єпархії в структурі Російської православної церкви. У місцевих священників вилучають установчі документи релігійних організацій, а за відмову прийняти російське громадянство та перереєструвати релігійну громаду за російським законодавством погрожують посеред зими відключити електрику, газ, водопостачання, а також застосовують й інші погрози. 

Наголошується, що утисками на релігійному ґрунті окупаційна влада разом з представниками РПЦ порушують права українських громадян та вимоги українського законодавства, зокрема ст. 35 Конституції України, Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації», а також ст. 13, 27 Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни».

«Ієрархи очолюваної митрополитом Онуфрієм (Березовським) релігійної структури красномовно мовчать, тому на захист духовенства й громад, які все ще відносять себе до їхньої юрисдикції і потерпають, звертаємося ми. Адже вони знаходяться на нашій канонічній території, яка охоплює всю Херсонщину», – йдеться у зверненні Православної церкви України.

Уповноваженого Верховної Ради з прав людини просять вжити заходів з метою захисту цивільного населення під час війни, в тому числі на міжнародному рівні.

Нагадаємо, що в окупованому Каланчаку росіяни закатували та вбили місцевого священника

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024