Яка ситуація з пенсіями українців, які опинились в окупації. Деталі

21 Жовтня 2023, 22:20
Фото ілюстративне 3777
Фото ілюстративне

На тимчасово окупованих територіях продовжують мешкати українські громадяни. Багато пенсіонерів, маючи на це поважні причини, не можуть виїхати з окупації.

Про те, чи отримуватимуть пенсії українські громадяни, що опинились в окупації, журналісти Суспільне.Новини запитали у заступниці директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Олени Іпатенко та фахівців Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області. 

Наводимо тут отриману журналістами Суспільне.Новини інформацію щодо пенсій.

Громадяни України, які проживають на ТОТ (тимчасово окуповані території), продовжують отримувати пенсії на банківські рахунки, відкриті ними раніше. Якщо вони отримували пенсію через АТ «Укрпошта», то наразі на ТОТ вона не може забезпечити отримання пенсій. У такому разі кошти зараховуються на поточні рахунки, відкриті в АТ «Ощадбанк» за зверненням органів Пенсійного фонду України (ПФУ). 

Як пояснили у ПФУ, пенсійні виплати тих, хто їх отримував через поштові відділення, акумулюються в Пенсійному Фонді і будуть виплачені в повному обсязі або у разі виїзду на підконтрольну Україні територію, або після деокупації, коли відновлять технічні можливості Укрпошти доставляти пенсію, як це відбулося в деокупованих районах Херсонської області.

Коли припиняють виплачувати пенсії

Пенсійні виплати припиняють у разі її призначення на підставі документів, що містять неправдиві відомості; у разі смерті пенсіонера; у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд (застосовується тільки для отримувачів пенсії через пошту) та в інших випадках, передбачених законом.

Будь-які інші правові підстави для припинення виплати пенсії на сьогодні відсутні.

У яких випадках потрібно проводити ідентифікацію людини

У разі відсутності протягом шести місяців підряд видаткових операцій за поточними рахунками, на які проводиться виплата пенсій, установи банків за 14 днів до закінчення зазначеного строку повідомляють про це пенсіонера. Після закінчення зазначеного строку — територіальні органи Пенсійного фонду. Невикористані суми на цих рахунках повертаються до банків на вимогу територіальних органів Пенсійного фонду.

Повернуті Пенсійному фонду кошти обліковуються у відповідному розділі електронної пенсійної справи та підлягають виплаті пенсіонеру, який пройшов фізичну ідентифікацію.

Відповідний орган ПФУ повинен забезпечити ідентифікацію людини на підставі пред'явленого паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу.

Змінами, внесеними постановою Уряду від 08.08.2023 №837 фактично продовжили термін фізичної ідентифікації пенсіонерів до 31 грудня 2023 року.

Як пенсіонерам з ТОТ поновити виплати

Жителям тимчасово окупованих територій, яким припинили виплату пенсій у зв'язку з її неотриманням протягом 6 місяців підряд, можна її відновити подавши заяви про виплату пенсії на поточні рахунки в уповноважених банках або за заявами про поновлення виплати пенсії, що надійшли через Портал ПФУ. Заяви можна подати з використанням віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис».

У разі встановлення органами ПФУ особи пенсіонера у режимі відеоконференцзв'язку, така ідентифікація прирівнюється до фізичної. При цьому важливо, що такий порядок затверджується правлінням ПФУ за погодженням із Мінсоцполітики та Мінцифри.

На сьогодні необхідності йти до сервісних центрів Пенсійного фонду України з метою обов'язкового проходження ідентифікації немає. У разі прийняття законодавчих змін органи Пенсійного фонду про них повідомлять.

Читайте також: У Скадовську російські окупанти зробили обхід всіх помешкань, та заявляють про свої права на чуже житло.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024