РФ може приховано замінувати Чорне море з підводних човнів

04 Серпня 2023, 17:11
Російський підводний човен проєкту 636 «Варшавянка». Фото: Defence Express 992
Російський підводний човен проєкту 636 «Варшавянка». Фото: Defence Express

Постановка мінних загороджень російськими підводними човнами — штатна задача і її можливо здійснити без входження у територіальні води НАТО.

Про це повідомляє видавництво Defense Express

Після того, як Росія вийшла із зернової угоди та пригрозила знищувати будь-яке судно, що йде у бік України, чим оголосила необмежену морську війну, до українських портів вже зайшло декілька суден. Тобто на крики Кремля об'єктивно увагу звернули, але оголошена тотальна морська блокада не була реалізована. Що звісно не знімає той факт, що ворог методично завдає ударів по портовій інфраструктурі України, знищуючи елеватори де зберігається зерно.

Але на фоні цього у РФ є можливість здійснити традиційні підступні кроки, про що розповів для АрміяInform військовий експерт Петро Черник. На його думку, Чорноморський флот РФ може здійснити підводне мінування.

Зі свого боку Defense Express зазначає, що наразі у Чорному морі РФ має близько п'яти підводних човнів проєкту 636 «Варшавянка», які можуть виконати це завдання. Справа в тому, що постановка мінних загороджень для підводного човна є доволі традиційним завданням. І на відміну від прямої торпедної атаки, в умовах Чорного моря та задачі зірвати фактично каботажне судноплавство, це більш реалістичний сценарій.

Для цього у арсеналі російських підводних човнів є декілька видів морських мін, які сконструйовані під стандартні 533-мм торпедні апарати. Мова йде про міни МШМ, МДС-1 (СМДМ-1) та МДМ (УДМ), які за офіційною інформацією знаходяться на озброєння ВМС РФ. Деякі з цих мін можна встановлювати без безпосереднього наближення до необхідного району мінування. 

Треба зазначити, що у РФ проводились роботи із вдосконалення цих мін, хоча за оцінками профільної російської спільноти, відставали від іноземних зразків на десятиріччя. Але навіть попри це, у деякі нові версії, серійне виробництво яких під питанням, були інтегровані такі речі, як активація міни лише на певний тип корабля, можливість пропуску певної кількості цілей тощо. Водночас у випадку спроби Кремля створити морську блокаду мінами з підводних човнів, це не має значення.

Проте, ЗСУ немає сил та засобів для боротьби з підводними човнами противника, а також ефективної протидії проти самих мін на значному видалені від берега.

Таким чином, як зазначає Defense Express, задача убезпечення судноплавства у Чорному морі, західна та південна частина якого взагалі є фактично водами Альянсу, має лягти саме на сили НАТО. Водночас ситуацію в якій, наприклад, літак P-8A Poseidon, сенсори якого цілком можуть побачити не те що підводний човен, а навіть спробу дистанційно поставити міни, знищить російський підводний човен, на жаль, уявити складно.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024