Чи є стратегія відновлення?

07 Березня 2024, 10:52
Херсон у перші дні після деокупації БЛОГ 1858
Херсон у перші дні після деокупації
Коли даю своїй увазі зупинитися на цьому, то здається, що хаос накриває з головою.
Ось тут планують по повній відновлення вже.
А тут адські бої йдуть, і не залишається нічого і нікого.
Ось тут два роки люди в окупації.
А тут немає й відчуття війни, і люди не паряться.
А ось тут крадуть так, ніби останній день живуть.
І це все в одній країні, де йде війна.
Я все думаю про те, що ми, як держава, можемо дати тим людям, коли їх звільнять з окупації?
Ми навіть не можемо подбати про тих, хто вимушений був покинути свої домівки. Скільки там ВПО платили? 2 тисячі на місяць, чи скільки? І зараз вже все, грошей нема. А що ті 2 тисячі взагалі зараз дають? Що на них можна купити? Зняти квартиру?
Непоодинокі випадки, коли люди повертаються не просто назад в зону бойових дій, а назад в окупацію, «бо там їх будинок, за який хоча б платити не треба».
А ще там мордор всіх засипає грошима. Папірцями. Так, ми заради нашої пропаганди нівелюємо всі ці подачки, всі ці папірці, ру-фантики. Але порівнюючи ті подачки і наші виплати, то виходить трохи ситуація інша.
Але поглянемо на це тверезо. Чи спроможні ми після звільнення допомогти нашим людям. Матеріально, психологічно, ідеологічно. У нас є комплексна програма відновлення умів наших людей і дітей, які жили весь цей час в окупації, і яких обробляли 24/7 всіма можливими методами?
Ми знаємо, що треба робити, щоб відновити не тільки інфраструктуру, а щоб відновити довіру? Так, люди чекають Україну. Але одного ідеологічного «любіть Україну» недостатньо — потрібне і матеріальне підкріплення ідеології. Так само, потрібна «правильна» ідеологія, а не топорна та примітивна ура-пропаганда.
Ейфорія від звільнення пройде, і прийде сувора реальність. То ж, має бути чітка стратегія відновлення не просто будинків, доріг, документів і т.п. Має бути конкретна покрокова м'яка психологічна, ідеологічна, патріотична програма відновлення людей, їхнього стану, очищення їхньої свідомості від вірусу Z, і все це має бути підкріплено щирістю та готовністю боротися за кожного українця, який не зрадив своїм принципам, і попри все продовжує вірити в Україну, як ідею свободи та батьківщини.
А от чи буде довіра до влади, то з цим великі питання. І на це у стратегії теж треба звертати велику увагу: як говорити, як відновлювати її. Кожен крок тут буде –- як крок по тонкій кризі.
Хто працює над цією комплексною стратегією відновлення?
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024