За Скадовськ: про скаргу до Комісії з журналістської етики на «1+1» і «Квартал»

02 Січня 2024, 18:40
Скріншот відео 18048
Скріншот відео

Моїх знайомих почали «затримувати» росіяни в окупації за ознакою української мови: активних людей на мітингах, активістів, журналістів, працівників СБУ. Всі вони потрапляли до лап окупантів саме через свою проукраїнськість, яку росіяни ідентифікували або за списками, які їм старанно складали колаборанти, або за мовою.

Диригента Юрія Керпатенка вбили в окупації, тому що він відмовився працювати на росіян. Невідомо, що саме він їм сказав, але вони його вбили.

Медсестру Тетяну Мудренко показово вбили окупанти у Скадовську за фразу «Скадовськ — це Україна». Її чоловіка тримали в полоні і що з ним зараз, я не знаю.

За нами з чоловіком приходили щонайменше вісім (!) разів ФСБшники у Херсоні. Один раз ми їх бачили. Ще один раз — це коли я почула своє прізвище під вікном (ми ховались на другому поверсі одного з будинків): росгвардієць питав сусідку, чи не бачила вона тут «такую себе Вирлич». Після цього ми виїхали. Про інші спроби розповіли сусіди. Як ми виїхали, всіх подробиць не розкажу, але 40 блокпостів росіян — це поки найстрашніше, що я бачила в житті, окрім поховань своїх друзів. 

Скадовськ для мене завжди був і лишається неймовірно активним і проукраїнським містом. Я була зачарована містянами, які щиро приїхали до Херсона підтримати свого мера Олександра Яковлєва у 2017 році: тоді його показово позбавили посади за конфлікт інтересів, за який в більшості випадків навіть штрафи не виписують — винуватці просто затягують справу до кінця строків. Олександр мужньо і порядно витримав всі приниження і вийшов зрештою переможцем: його переобрали у 2020-му. У 2022-му він був у полоні росіян. Зараз можна позаздрити стійкості його родини, яка неймовірно підтримує скадовчан і займається волонтерством.

І тут з'являється (хоча чому з'являється — давно існує) «Квартал 95», який під кінець другого року окупації Скадовська вигадує настільки низькопробні жарти про скадовчан, що, здається, любителі конспірології зараз вигадають щось на кшталт «це все для того, щоб заглушити хейт Дизель-шоу». Так, ті теж відзначились абсолютно недоречним «гумором» щодо життя в окупації. Тільки кількома днями раніше. Таке враження, що й автори одні й ті самі. До речі, в цьому номері «кварталу» — не лише образа скадовчан: тут іще й дискримінація образу жінки — стереотипізація. Жінка зображена як не дуже інтелектуальна — з неї сміються, тоді як чоловік-співбесідник — стриманий україномовний патріот. Давайте запитаємо, звідки потім беруться стереотипи, якщо подібне з'являється на всеукраїнському каналі з великим охопленням?

Я вам не раджу дивитись цей номер, де «кварталівці» висміюють героїню-мешканку Скадовська. Це дуже важко дивитись, особливо коли бачиш, скільки людей прийшли це дивитись — і жоден із них щось не встав, не пішов і не розповів в соцмережах, як йому було гидко, що він (вона) аж встали і пішли. Втім, я звикла діяти в межах доступного мені. Іще важче — коли знаєш, що скадовчани — геть не такі. Скадовськ — особливе місто: відкрите, зі щирими і активними людьми, які невимовно люблять Україну. Вони це довели настільки багато разів, що такі кварталівські номери — не інакше, як заздалегідь підготовлена провокація.

Все, що я можу швидко зробити, — це писати про цей жах, поширювати інформацію і поскаржитись до Комісії з журналістської етики. Текст скарги — нижче. Я сподіваюсь, що репутаційних втрат і «1+1», і «Квартал 95» зазнають. 

 

«31 грудня 2023 року на телеканалі «1+1» вийшлов новорічний випуск «Студії «Квартал 95» (анонс: https://www.youtube.com/watch?v=fl8gu8VOnj0), де містився пародійний номер (https://www.youtube.com/watch?v=Xh35pQ5SeHk), в якому на мою думку і думку багатьох інших українців містилась пряма і відверта дискримінація мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінація жінок.

 

 

Так, у номері героїня, яка начебто прибула зі східної України (хоча згодом з'ясовується, що зі Скадовська, а це південна Україна) до Закарпаття, зазначає, що все життя спілкувалась російською мовою, а зараз переходить на українську. Все це героїня вимовляє начебто у жартівливій обробці з використанням слів, які мали б видаватись смішними, але виглядають образливо: на запитання чоловіка-героя «чому раніше не спілкувались українською» героїня-жінка відповідає «ну патаму шо я сіскадовська» (малось на увазі «зі Скадовська»). Далі героїня навіть чітко пояснює, що має на увазі місто в Херсонській області, яке називається Скадовськ (теж ламаною українською мовою, більше схожою на російську або суржик). В цілому, подібних «жартів» у номері тривалістю 10 хвилин 54 секунди багато.

Подібний номер, трансльований на всеукраїнському медіа, зокрема і на деокупованій території, викликав обурення мешканців як Скадовська, так і всієї України. Скадовський міський голова Олександр Яковлєв публічно звернувся щодо цього номера у соцмережі Фейсбук та висловив обурення (https://espreso.tv/mer-skadovska-prokomentuvav-obrazliviy-zhart-95-kvartalu-pro-meshkantsiv-okupovanogo-mista). Флешмоб «Скадовськ говорить українською» вже підтримали користувачі соцмереж з різних міст, а перш за все, мешканці Скадовська, які змушені були виїхати. Ті ж, хто перебуває в окупації (Скадовськ нині — в окупації), не можуть цього зробити, адже це — ризик для життя.

 

Поміж тим, частина східної та південної України, зокрема згаданий у номері Скадовськ, — окуповані росіянами. На цих територіях окупанти вчиняють страшні злочини, запобігти яким неможливо в межах чинного українського та міжнародного законодавства. Так, іще в окупованому Херсоні росіяни вбили диригента Юрія Керпатенка за його проукраїнську позицію (https://kavun.city/articles/243453/u-hersoni-okupanti-rozstrilyali-dirigenta-oblasnoi-filarmonii-), а в окупованому нині Скадовську — медсестру Тетяну Мудренко, яка вигукнула окупантам «Скадовськ — це Україна» (https://kavun.city/articles/247820/na-hersonschini-okupanti-privselyudno-stratili-zhinku-za-patriotichne-gaslo-). Таких історій незламної боротьби українців на окупованих територіях дуже багато, їх поширюють медіа, якщо це припустимо, і це неможливо не знати працівникам телеканалу, які дозволили вихід даного номеру публічно, а також «Студії «Квартал 95», яка створила цей номер, провела репетиції і зрештою внесла у новорічний концерт.

Також зауважу, що в номері, де спілкуються чоловік і жінка, чоловік представлений більш привабливо, ніж жінка: він стриманий, патріотичний, спілкується українською; вона — російськомовна, з неї сміються через незграбність мови. Подібне позиціонування в публічному полі (канал «1+1» має велике охоплення) принижує жінку, зокрема жінку, яка виїхала з окупованої території.

Прошу шановну комісію про розгляд даної заяву у формі публічного осуду дій каналу «1+1» та «Студії «Квартал 95» через публічну трансляцію зазначеного номера, який дискримінує мешканців окупованих територій України, зокрема жінок.

Зауважу також, що я — журналістка, головна редакторка видання «Кавун.City», координаторка херсонської мережі «Район.in.ua», маю досвід життя в окупації в Херсоні понад 4 місяці, за які зазнала як переслідувань росіян (зокрема ФСБ), так і булінгу з боку росіян та їхніх прибічників в публічному полі. Я розумію розпач тих, хто змушений був виїхати з окупації і не може повернутись додому, а особливо — тих, хто нині перебуває в окупації і потребує підтримки, а не публічного висміювання та знущання, яким є описаний мною номер «Студії «Квартал 95».

З повагою, Євгенія Вірлич».

Коментарі
02 Січня 2024, 17:37
А як ви реагували на пародії про закарпатських заробітчан? На "селянку Христю"? А що скажете на те, що переселенці зі сходу, відпочивши транзитом на західній, писали помадою по постелі образи? То ж краще спільно висміяти загальні помилки. Вас почули.
02 Січня 2024, 19:14
Євгенія,дійсно,гидко це все було дивитись..хто це не пройшов,той не зрозуміє.В той час,коли треба об'єднуватись,підтримувати людей на недоокупованих територіях,показують таку ганьбу.Ви самі знаєте,це спроба людей заробити собі гроші,але ж не таким чином.Цим самим ,вони показали,що вони пали дуже низько,і падати вже нікуди.Коли звільнять Скадовськ,на них чекати в цьому місті, ніхто не буде.Я думаю,що і по всій Херсонщині,також.Бог усе бачить.
02 Січня 2024, 20:40
Повністю підтримую Євгенію, 95й потрібно судити і закурити назавжди
03 Січня 2024, 13:02
Вони для мене завжди були огидними блазнями Включаючи іхнього духовного наставника А тепер стали доконаними мерзотниками Як і ти що сидять в залі і регочуть на кутні
04 Січня 2024, 22:25
Вже майже з 10 не дивлюсь "Квартал" взагалі. Не думаю що щось втратила. Кажуть, що це гумор. Гумор це коли смішно, а не гидко. Підтримую автора повністю.
11 Січня 2024, 14:36
Я російсько мовна українка. Все життя спілкуюсь російською. Українську вчила самостійно. В цьому номері не почула приниження російськомовних. Актор декілька разів повторює :" несоромтесь, розмовляйте українською, ми виправимо і підкажемо". Я не побачила приниження. Сатира , так! Приниження, ні! Як на мене роздмухали проблему з нічого. Таке враження, що на замовлення. Чергова спроба розхитати човен.
12 Січня 2024, 10:10
Тут пані Оля,заявляє що там була сатира,а мені здається,що то було принизливе та образливе насміхання з українців,і до речі ця так звана сатира, заходить на ура,чомусь "срюськаязічнаму насєлєнію"України,і до речі ви вже задовбали своїм човном,який буцім-то хтось розхитує,95 квартал завжди насміхався над українцями,жарти в них для бидла.
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024